Monday, March 28, 2011

PERJALANAN BARU

Salam...

Baru dapat jenguk blog kesayangan aku ni...Hari ni 1st day kat SK Bandar Pontian...xsangka tiap kali aku pindah sekolah aku kena mulakan dari A to Z. Masa kena pindah SMK Seri Pengkalan, kena buka sistem fail. Sekarang ni pun benda yang sama juga aku lalui. Nyata Allah Maha Berkuasa.

Kenapa aku cakap macam ni??? Em rupanya hajat aku nak jadi cikgu ada juga hikamhnya. Masa aku di SKAG1 aku dah g kursus utk Filling System. Bila kena pindah randah ni keje aku jadi mudah rupanya..sebab ilmu yang aku ada aku dapat praktikkan...Bila aku pindah bermakna aku akan ajar kengkawan yang tinggal untuk uruskan tugas yang aku lakukan sebelum ni. So dapat juga aku mencurah ilmu yang sedikit itu kepada yang lain.

Hari ni penat jangan cakap..tapi aku sanggup bersengkang mata utk tulis juga entri yang x seberapa ni. Ye la takut ada pengikut setia aku tertunggu entri terbaru. Tu pun kalo ado..nggggggggeeeeeeee....Aku kena belajar bahasa isyarat tangan sebab budak2nya kategori pekak dan bisu...Tapi paling aku tersentuh, sungguhpun begitu mereka hormat orang tua. Nakal2 tu biasa la...dah namanya bebudak...tp masih lagi ditahap yang orang kata "ala perkara kecik je tu". Muridnya 9 orang je..tapi yang sorang ni baru tahun ni masuk..Jadi xde pengalaman utkbergaul..Budak ni namanya Aliyah..dia pekak dan bisu malah ada autisme juga.

Nasib x gigit tangan aku hari ni..cuma bila dipujuk ok la dia. Nak kawal dia je macam kawal 10 orang sebab dia suka memberontak..koyak kertas latihan, merayau2 paling aku rasa mencabar bila terpaksa peluk dan meriba dia sebab dia suka merayau. Punya lah susah nak suruh dia buat keje...Menangis je dia tapi xde air mata..

Ni la Aliyah
Hm hm hm..aku rasa ni je dulu..lepas ni kalo free aku update lagi ye...

Thursday, March 24, 2011

SEBAK PULAK....

ASSALAMUALAIKUM
 Tetiba jek aku rasa sebak sebab semalam ada farewell party utk aku...walaupun aku xseronok kat sekolah ni aku bersyukur sebab banyak pengalaman yang aku dapat...kawan2 yang ado best ado x best...tp xpe itu semua lumrah kehidupan...

Sama juga dengan perpisahan itu satu proses kehidupan sebelum menuju kehidupan yang abadi kelak. Aku memang jenis yang cepat tersentuh. Tambahan pula dikelilingi anak2 yang begitu istimewa. Itu lagi buat aku sedih. Mana taknya tugas aku ni wujud disababkan anak2 tu.


Aku sayang sangat kat korang. Banyak sangat hadiah yang aku dapat. Terima kasih yang tak terhongga warga SERI PENGKALAN. Memang tempat persinggahan yang banyak mengajar aku pelbagai erti kehidupan.


video


Lagu ni untuk korang semua.. Love u so much...



CARA NAK TUKAR IKON BLOG PADA LIST BLOG KEPADA IKON KEGEMARAN ANDA

Tutorial Datang Lagi..

Kali ni saya nak ajar anda untuk buat ikon pada list blog yang anda ada...


Pertama-tamanya anda mesti ada ikon yang anda suka saya pilih ikon yang ini...
Kemudian anda mesti upload ikon anda pada Photobucket untuk dapatkan kod URL.

Dah tu masuk ke Layout-Design-Edit HTML then cari kod ni :
nak senang Ctr + F dulu.

.sidebar ul {
  list-style:none;
  margin:3px 0px 6px 0px;
  padding:0px;
}
.sidebar li {
  margin: 0px;
  padding: 3px 0px;
}

kalau xjumpa yang macam ni seakan-akan pun xpe..

dah jumpa gantikan dengan yang ini pulak

.sidebar ul {
list-style:none;
margin:0 0 0;
padding:10px 0 0;
}
.sidebar ul li {
background:url(http://i1091.photobucket.com/albums/i390/nazilanazir/button-bunga.png) no-repeat 2px .25em;
margin:0;
padding:0 0 3px 16px;
margin-bottom:2px;
text-indent:7px;
line-height:1.3em;
}
gantikan url yang warna bold biru tu..kalau nak macam saya pun xpe..hehehe

preview dulu kalau jadi baru save template

Eh apsal bertindih dengan ikon blog ni...ngeeee


sebab tutorial ni belum habis daaaaaaa..

anda mesti kembali kepada design blog anda...cari la blog list anda yang ado...nanti akan kuar box cam ni..


buangkan tanda pada ikon..then save aje...

preview semula..puas hati..ok..selamat mencuba...

P/s : kredit untuk WHITYMOMMY untuk tutorial best ni.



Wednesday, March 23, 2011

MASALAH DAGU BERLAPIS DAN PENYELESAINNYA...

Assalamualaikum...

Entri kali ni aku nak bagi petua sikit...sebabnya sume orang cakap badan aku dh kurus tapi muka aku masih gumuks...huhuhu..mana xnya dah dagu aku berlapis macam kuih lapis.....nnnnggggeeeeee...

Kali ni aku nak share dengan readers kat luar sanan or yang terblogwalking kat page ni macammana nak buang dagu yang berlapis tu...Tapi korang kena rajin dan berdisiplin baru lah hasilnya...mannnntooopppp....hehehe

Petua ni aku jumpa masa godek2 pak google....so terjumpa LINK BEST ni...jom cekidaut...


1. Melakukan senaman secara rutin

2. Mengamalkan gaya pemakanan yang sihat dan seimbang

3. Elakkan diet yang melampau

Senaman mesti kita lakukan untuk hasil yang menakjubkan...


1. Kunyah gula-gula getah

Cara ini baik untuk otot rahang dan dagu anda.


2. Percikan air

~ Letakkan beberapa ketul ais dalam segelas air.
~ Percikkan air sejuk tadi ke kawasan bawah dagu dan leher anda.
~ Ulangi cara ini sebanyak 15 kali.


3. Menjulurkan lidah

~ Pertama sekali, buka mulut dan keluarkan lidah anda.
~ Cuba sentuh hidung anda dengan lidah
~ Ataupun cukup sekadar keluarkan lidah anda sejauh yang termampu.
~ Ulangi cara ini sebanyak 30 kali tau.

4. Tepukan @ tamparan

~ Letakkan sedikit krim sejuk bawah dagu anda.
~ Pukul @ tampar secara perlahan bahagian bawah leher anda.
Mulakan dari bahagian bawah leher dan berakhir pada bawah dagu.
~ Lakukan tepukan @ tamparan yang lembut tapi dalam gerakan yang cepat.
~ Ulangi kaedah ini hingga 40 kali.

5. Mendongak

~ Dongak muka anda ke atas sambil membuka mulut seolah-olah seperti hendak
menggigit sesuatu.
~ Lakukan cara ini antara 10 ke 15 kali sehari.

Hmmm agak2 berjayakah aku...Jom tengok beza dagu aku dulu dan sekarang...

sekarang

dulu

p/s : tiada jalan mudah untuk mencapai sesuatu....

Friday, March 18, 2011

TUKAR LIST LABEL KEPADA CLOUD LABEL




1) Open Dashboard-Layout-Edit HTML .Jangan tick Expand Widget Templates
2) Cari code ni (untuk senang cari tekan CTRL+F)


Memula...

Log in > Dashboard > Design > Edit HTML.

Kendian

Taip / paste kod ni k...

<b:section class='sidebar' id='sidebar' preferred='yes'>

tapi kalo korang guna template designer korang kena guna kod ni tau

<b:section-contents id='sidebar-right-1'>

Dah tu,

Salin dan paste kod yang bawah ni di bawah kod

<b:widget id='Label99' locked='false' title='Labels' type='Label'>
<b:includable id='main'>
<b:if cond='data:title'>
<h2>
<data:title/></h2>
</b:if>
<div class='widget-content'>
<center>
&lt;object type="application/x-shockwave-flash" data="https://sites.google.com/site/javascript10/tagcloud.swf" width="100%" height="200" allowscriptaccess="always" &gt;
&lt;param name="movie" value="https://sites.google.com/site/javascript10/tagcloud.swf" /&gt;
&lt;param name="bgcolor" value="#ffffff" /&gt;
&lt;param name="flashvars" value="tcolor=0x000000&amp;mode=tags&amp;distr=true&amp;tspeed=100&amp;tagcloud=&lt;tags&gt;
<b:loop values='data:labels' var='label'>
<a expr:dir='data:blog.languageDirection' expr:href='data:label.url' style='11'><data:label.name/></a>
</b:loop>
&lt;/tags&gt;" /&gt;
</center>
</div>
<b:include name='quickedit'/>
</b:includable>
</b:widget>


<b:section class='sidebar' id='sidebar' preferred='yes'>

tak pun

<b:section-contents id='sidebar-right-1'> (yang ni untuk TD je)



Panduan kod warna klik aje kat disini

3. Save Template lepas tu preview la blog anda…

kredit kepada MY SIFU

P/S: KALAU JADI ALHAMDULILLAH KALAU XJADI BAGITAU SAYA...

IKON COMEL TEPI TAJUK POSTING



  1. Design-Edit HTML 
  2. Tanda Expand Widget Templates 
  3. Cari kod kat bawah ni. Ctr + F dulu untuk senang cari
    
kemudian masukkan kod url image selepas kod diatas dan sebelum kod dibawah

       Contoh URL yang saya gunakan ni
[IMG]http://i157.photobucket.com/albums/t65/Shiguenori/Emoticons/kawaii.gif[/IMG]

Selesai mengcopy, sila preview sebelum save template...Kalau jadi baguslah...kalau xjd tolong beritahu saya...

Wednesday, March 16, 2011

KISAH SEORANG PEMUDA DAN KHINZIR

Nabi Musa adalah satu-satunya Nabi yang boleh bercakap terus dengan Allah S.W.T Setiap kali dia hendak bermunajat, Nabi Musa akan naik ke Bukit Tursina. Di atas bukit itulah dia akan bercakap dengan Allah.Nabi Musa sering bertanya dan Allah akan menjawab pada waktu itu juga. Inilah kelebihannya yang tidak ada pada nabi-nabi lain.

Suatu hari Nabi Musa telah bertanya kepada Allah. "Ya Allah, siapakah orang di syurga nanti yang akan berjiran dengan aku?".

Allah pun menjawab dengan mengatakan nama orang itu, kampung serta tempat tinggalnya. Setelah mendapat jawapan, Nabi Musa turun dari Bukit Tursina dan terus berjalan mengikut tempat yang diberitahu. Setelah beberapa hari di dalam perjalanan akhirnya sampai juga Nabi Musa ke tempat berkenaan.

Dengan pertolongan beberapa orang penduduk di situ, beliau berjaya bertemu dengan orang tersebut. Setelah memberi salam beliau dipersilakan masuk dan duduk di ruang tamu.

Tuan rumah itu tidak melayan Nabi Musa. Dia masuk ke dalam bilik dan melakukan sesuatu di dalam. Sebentar kemudian dia keluar sambil membawa seekor babi betina yang besar. Babi itu didukungnya dengan cermat. Nabi Musa terkejut melihatnya. "Apa hal ini?, kata Nabi Musa berbisik dalam hatinya penuh keheranan.

Bai itu dibersihkan dan dimandikan dengan baik. Setelah itu babi itu dilap sampai kering serta dipeluk cium kemudian dihantar semula ke dalam bilik. Tidak lama kemudian dia keluar sekali lagi dengan membawa pula seekor babi jantan yang lebih besar. Babi itu juga dimandikan dan dibersihkan. Kemudian dilap hingga kering dan dipeluk serta cium dengan penuh kasih sayang. Babi itu kemudiannya dihantar semula ke bilik.

Selesai kerjanya barulah dia melayan Nabi Musa. "Wahai saudara! Apa agama kamu?". "Aku agama Tauhid", jawab pemuda itu iaitu agama Islam. "Habis, mengapa kamu membela babi? Kita tidak boleh berbuat begitu." Kata Nabi Musa.

"Wahai tuan hamba", kata pemuda itu. "Sebenarnya kedua babi itu adalah ibubapa kandungku. Oleh kerana mereka telah melakukan dosa yang besar, Allah telah menukarkan rupa mereka menjadi babi yang hodohrupanya. Soal dosa mereka dengan Allah itu soal lain. Itu urusannya dengan Allah. Aku sebagai anaknya tetap melaksanakan kewajipanku sebagai anak. Hari-hari aku berbakti kepada kedua ibubapaku sepertimana yang tuan hamba lihat tadi. Walaupun rupa mereka sudah menajdi babi, aku tetap melaksanakan tugasku.", sambungnya.

"Setiap hari aku berdoa kepada Allah agar mereka diampunkan. Aku bermohon supaya Allah menukarkan wajah mereka menjadi manusia yang sebenar, tetapi Allah masih belum memakbulkan lagi.", tambah pemuda itu lagi.

Maka ketika itu juga Allah menurunkan wahyu kepada Nabi Musa a.s. 'Wahai Musa, inilah orang yang akan berjiran dengan kamu di Syurga nanti, hasil baktinya yang sangat tinggi kepasa kedua ibubapanya. Ibubapanya yang sudah buruk dengan rupa babi pun dia berbakti juga. Oleh itu Kami naikkan maqamnya sebagai anak soleh disisi Kami."

Allah juga berfirman lagi yang bermaksud : "Oleh kerana dia telah berada di maqam anak yang soleh disisi Kami, maka Kami angkat doanya. Tempat kedua ibubapanya yang Kami sediakan di dalam neraka telah Kami pindahkan ke dalam syurga."

Itulah berkat anak yang soleh. Doa anak yang soleh dapat menebus dosa ibubapa yang akan masuk ke dalam neraka pindah ke syurga. Ini juga hendaklah dengan syarat dia berbakti kepada ibubapanya. Walaupun hingga ke peringkat rupa ayah dan ibunya seperti babi. Mudah-mudahan ibubapa kita mendapat tempat yang baik di akhirat kelak.

Walau bagaimana buruk sekali pun perangai kedua ibubapa kita itu bukan urusan kita, urusan kita ialah menjaga mereka dengan penuh kasih sayang sebagaimana mereka menjaga kita sewaktu kecil hingga dewasa.

Walau banyak mana sekali pun dosa yang mereka lakukan, itu juga bukan urusan kita, urusan kita ialah meminta ampun kepada Allah S.W.T supaya kedua ibubapa kita diampuni Allah S.W.T.

Doa anak yang soleh akan membantu kedua ibubapanya mendapat tempat yang baik di akhirat, inilah yang dinanti-nantikan oleh para ibubapa di alam kubur.

Erti sayang seorang anak kepada ibu dan bapanya bukan melalui hantaran wang ringgit, tetapi sayang seorang anak pada kedua ibubapanya ialah dengan doanya supaya kedua ibubapanya mendapat tempat yang terbaik di sisi Allah.





P/S: hormatilah ibubapa kita hari ini sebelum mereka menutup mata selamanya, kasihilah mereka sepertimana mereka mengasihi kita semasa kita kecil...sentiasalah berbakti kepada meraka dengan sedekahkan al-fatihah sekalipun mereka masih hidup...semoga Allah merahmati kehidupan kita dunia dan akhirat..

Tuesday, March 15, 2011

KISAH TAULADAN : KAMBING DAN ALAT TENUNAN

Imam Ahmad telah memberitakan dari Humaid bin Hilal, dia berkata: "Ada seorang lelaki yang sering berulang-alik di kampung kami, lalu dia membawa cerita yang aneh-aneh kepada orang-orang kampung. Dia bercerita: "Suatu ketika aku datang ke Madinah dalam rombongan dagang, lalu aku menjual semua barang-barang yang aku bawa. Aku berkata kepada diriku: "Mengapa aku tidak pergi kepada orang lelaki yang membawa ajaran baru itu, barangkali aku dapat mendengar berita-berita yang aneh untuk aku bawa kembali bersamaku?! Aku pun pergi kepada Rasulullah s.a.w. untuk bertanya sesuatu, lalu Rasulullah s.a.w. menunjuki arah sebuah rumah, katanya: "Ada seorang wanita yang tinggal di rumah itu . Pernah dia mengikut tentera Islam berjihad, dan ditinggalkannya 12 ekor kambingnya dan sebuah alat tenunan yang digunakannya untuk menenun pakaian. Apabila dia kembali dari berjihad, didapati kambingnya hilang seekor, dan alat tenunannya pun hilang. Dia merasa sedih atas kehilangannya itu. Maka dia pun mengangkat kedua belah tangan berdoa kepada Tuhannya dengan penuh kesungguhan, katanya:

"Ya Tuhanku! Engkau telah berikan jaminan bahwa siapa yang keluar berjihad pada jalanmu, Engkau akan pelihara harta bendanya, dan sekarang aku telah kehilangan seekor kambing, dan alat tenunanku. jadi aku minta ganti kambing yang hilang dan alat tenunanku itu!"

Rasulullah s.a.w. terus menceritakan betapa sungguh-sungguhnya dia berdoa dan memohon kepada Tuhannya, sehingga pada esok harinya dia mendapati di pintu rumahnya kambingnya yang hilang itu dengan seekor kambing lagi bersamanya. Begitu juga dia melihat alat tenunannya ada di situ dengan satu alat tenun yang lain. Itulah ceritanya, kata Rasulullah s.a.w. dan jika engkau mau, pergilah kepadanya di rumah itu, dan tanyalah dia cerita itu! "Tidak", jawabku, "Akan tetapi aku percaya semua yang engkau katakan itu!"
(Majma'uz-Zawaid 5:277)

Friday, March 11, 2011

TSUNAMI MELANDA JEPUN..TANDA2 AMARAN ALLAH KEPADA HAMBANYA...



Subhanallah...Allah akan menetapkan apa yang dikehendaki-Nya sepertimana yang Dia tetapkan..kita sebagai hamba perlu mengambil iktibar dan seharusnya muhasabah kembali diri kita, adakah kita bersedia untuk hari pengakhiran kelak??? Ini sebahagian kecil Allah tunjukkan kepada kita tentang gambaran menjelang kiamat berlaku apabila bumi ini akan dilipat, digulung seprti tikar, sesungguhnya Allah Maha Berkuasa.

CARA NAK TUKAR ANAK PANAH MOUSE KEPADA CURSOR YANG COMEL

Memasang Cursor



1. Pilih la cursor yang diminati kat Totallyfreecursor atau egobox dan pilih cursor.

2. Klik cursor yang disukai dan dapatkan kod. Bila dah dapat, masuk ke ruangan Layout.

3. Klik pada Add Gadget dan pilih add HTML/Javascript

4. Kemudian copy dan paste code cursor yang telah dipilih dalam ruangan add gadget.

5. Preview dulu. Kemudian Save.

Thursday, March 10, 2011

PENYAKIT KEBANYAKAN ORANG MELAYU...

Assalamualaikum...post aku kali ni sebenarnya entri yang tertangguh. Mulanya aku dah lupa pasal entri ni..tapi dek kerana terpandang balik gegambar yang aku snap masa aktiviti tu berlangsung terus aku cecepat tulis entri ni...bukan apa takut lupa lagi...

Kebanyakan orang melayu ni nak kaya cepat ikut jalan mudah tak nak berusaha..ada yang setuju???? tapi aku memang sedih la sebab mereka sanggup berhabis duit semata-mata untuk nak berjudi atau lebih tepat aku nak cakap beli nombor ekor. Mereka ni cuma nak ambil jalan pintas. Tak mahu nak berusaha. Judi itu kan diharamkan..tapi masih ada yang tak ambil peduli...sebab alasan aku tak makan babi, aku tak minum arak...tapi tak sedar ke berjudi tu pun haram kenapa??? banyak mendatangkan keburukan...tak percaya???





Pertama boleh merugikan wang ringgit...itu satu pembaziran manakala pembaziran adalah sifat2 syaitan.

Kedua boleh mnimbulkan perbuatan syirik dan khurafat. Sebabnya nak kena atau menang perjudian cari bomoh, puja kubur.

Ketiga boleh menyebabkan kepincangan dalam kekeluargaan. Asik beli nombor,, duit habis, tanggungjawab tak de...yang jadi mangsa isteri dan anak-anak.

Orang-orang macam ni memang gelap hatinya sebab tak pernah nak sujud pada Allah. Sombong dan sanggup menempah percikan api2 neraka..nauzubillah...minta dijauhkan dari ahli keluarga aku, sahabat handai..dan kaum muslimin n muslimat...

p/s: renung-renunglah...

SIBUK MEMANJANG....

Assalamualaikum

Lama juga rasanya tak post entri baru...seminggu juga kan...tapi aku memang busy tahap gaban la minggu ni...balik je dari pontian belum sempat nak update gambar masa aku jadi penceramah untuk kursus asas blog. Dah tu siapkan tempahan baju Cikgu Huda Suhaily, dah tu dapat tau permohonan pindah aku dluluskan. Huh memang gembira tak terkata..rasa nak melompat tapi dalam hati je la...malu aku kalau bebudak ni nampak aku melompat sesilap dikatanya aku kena sawan nggggeeeeeeeeeeee...



Dalam minggu ni 7/3/11-11/3/11 memang aku akan sibuk sangat sebab nak siapkan kerja -kerja yang masih terbengkalai dan aku mesti siapkan nota serah tugas untuk pegawai yang ganti ambil alih tugas aku. Huh mana nak siapkan akaun yang tertunggak, dengan nak ajar klik PPM aku kerja-kerja rutin aku...adoiiiiii....



Paling aku pening bila komputer problem aku tak tau macammana nak ajar untuk betulkan. Sebab benda ni kena betul-betul tahu...Bayangkan kalau RAM komputer longgar tak pasal-pasal aku kena buka belakang CPU ketatkan then boleh guna ke tak..huhuhu



Agak-agak sape yang sudi pikul tugas aku lepas ni....

Thursday, March 3, 2011

TAMBAH GADGET PADA BLOG

As salam...

Jumpa lagi dalam ruangan blog yang tak seberapa ni....tapi aku suka sangat nak update blog aku ni supaya ada cerita baru yang boleh readers yang tersesat atau yg sudi follow2 tu..hehee

Kali ni aku share tentang perubahan yang aku dah buat pada blog aku yang aku rasa memang cumel x hengat ni..hehehe...apa pun korang nak kata aku x peduli..aku punya suka...wakakakaka ngggggggeeeeeee..

Layout aku sekarang dh ado;

side bar menu, paparan user online, ada favicon yg gerak2 kat title bar url aku...kredit n special thank you untuk Pn. Aliya Anuar @ Blog suam-suanm kuku yang sudi berkongsi tutorialnya secara free dengan trade marknya...sharing is loving....

aku xsempat nak upload gambo..len kali aku edit yek...tp xpe just view kalo korang sudi...

baiklah..len kali aku story lg...nak cepat ni..ada keje lain nak diuruskan..

Jumpa lagi...

RADIO KARAT


MusicPlaylistView Profile
Create a playlist at MixPod.com

SAPE YANG KOMEN

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails