Wednesday, February 2, 2011

TAZKIRAH BUAT SAHABAT

Salam...
Lama rupanya aku tak post entri untuk follower n silent readers...apa yang nak aku kongsikan untuk hari ini ialah tentang tazkirah yang diberi oleh seorang sahabat yang aku sendiri tidak pernah berjumpa...cuma selalu berbual di alam maya...tazkirah yang diberi cuma sedikit tetapi impaknya terlalu besar....

Kadang-kadang kita tahu perkara itu, tetapi kita selalu tidak ambil peduli. Inilah yang dikatakan bodoh sombong...semalam aku berkesempatan berbual melalui YM dengan sahabat aku ni. Kali ni dia memperingatkan aku untuk mengajar anak2 kita menghormati azan. Naknya aku tengok ada setengah orang tu bila tv atau radio siarkan azan ditukarnya ke channel lain. Apa punya orang macam tu. Sombong betul mereka pada Allah. Padahal kita ni milik Allah. nikmat yang kita miliki hari ni pun milik Allah.

Kat bawah ni aku share tazkirah yang dia beri untuk aku. Jadi ilmu yang sedikit aku miliki ni nak aku panjangkan untuk manfaat dan peringatan kita bersama.

Lidah kelu di saat kematian. Kematian pasti menjelma. Hanya masa dan waktunya yang tidak kita ketahui. Cuba kita amati.... mengapa kebanyakan orang yang nazak (hampir ajal tidak dapat berkata apa-apa, lidahnya kelu, keras dan hanya mimik mukanya menahan kesakitan sakaratul maut.

Diriwayatkan sebuah hadis yang bermaksud :

"Hendaklah kamu mendiamkan diri ketika azan, jika tidak Allah akan kelukan lidahnya ketika maut menghampirinya."

Ini jelas menunjukkan, kita disarankan agar mendiamkan diri, jangan berkata apa-apapun semasa azan berkumandang. Sebagai orang Islam kita wajib menghormati azan. Banyak fadhilatnya. Jika lagu kebangsaan kita diajar agar berdiri tegak dan diamkan diri .... mengapa azan kita tidak boleh mendiamkan diri....!!! Lantas sesiapa yang berkata-kata ketika azan, Allah akan kelukan lidahnya ketika nazak. Kita takut dengan kelunya lidah kita semasa ajal hampir tiba.... maka
kita tidak dapat mengucapkan kalimah lailahaillallah... yang mana sesiapa yg dapat mengucapkan kalimah ini ketika nyawanya dicabut...Allah menjanjikan syurga untuknya.

Dari itu marilah kita sama-sama menghormati azan dan mohon kepada Allah supaya lidah ini tidak kelu walaupun nyawa sedang dicabut. "Ya...Allah, anugerahkanlah kematian kami dengan kematian yang baik lagi mulia, lancarkan lidah kami mengucap kalimah Laillahaillallah......semasa sakaratul maut menghampiri kami...."

p/s:bersama lah kita saling ingat mengingati...

1 comments:

Anonymous said...

penulisan yg baik, teruskan hasrat murni in, moga Allah redha dengan kita

RADIO KARAT


MusicPlaylistView Profile
Create a playlist at MixPod.com

SAPE YANG KOMEN

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails