Saturday, August 8, 2009

ELAUN GURU VS ELAUN PPM

Bila bercakap tentang elaun pendidikan khas, mereka yang terlibat dengan imbuhan ini tersenyum lebar hingga ke telinga. Apatah lagi dengan kenaikan elaun murid dr RM 50 ke RM 150 sebulan ibu bapa dapat menghela nafas sepanjang yang mungkin. Bukan apa, untuk menguruskan anak yang istimewa ini bukan sedikit duit yg diperlukan. Hanya ibubapa yg mempunyai anak2 seperti itu saja yg memahami apa yg saya maksudkan.

Tetapi, bila bercakap tentang pembelajaran anak2 ini, timbul pelbagai persepsi tentang pemberian elaun khas bagi guru2 yg mengajar. Bagi guru2 yg terbabit seribu rahmat mereka rasakan. tapi tak kurang juga yg cakap2 belakang. Ala senang cakap cikgu2 yg tak ngajo p.khas..Buat guru2 p.khas elaun itu mungkin wajar diberikan kerana kepenatan, kepayahan dan kesungguhan mereka untuk mendidik, membimbing malah membentuk anak2 istimewa ini sesempurna yang boleh. Syabas kepada guru2 tersebut jika mereka rasa dengan adanya elaun itu dapat memberi mereka semangat untuk terus membimbing mereka yang kekurangan. Tetapi malang bagi guru2 yg merasakan elaun itu sebagai bonus untuk mengajar p.khas. Bukan apa mereka ini sebenarnya mementingkan ganjaran daripada nilai ganjaran itu sendiri.

Bila kehadiran PPM membantu guru2 diperkenalkan, timbul lagi cakap2 belakang. "Ala keje ngajar budak 1 kelas tak ramai, dapat elaun khas lak tu. Ni tambah lagi pembantu. Lagi senang la keje". Itu bagi guru2 yang merasakan mereka juga wajar diberi insentif. Tapi kalau semua nak jadi guru p.khas siapa pula nak ajar murid2 lain?

Bila PPM mula menjalankan tugas dalam membantu guru sewaktu PnP berlangsung sebelah pagi dan sebelah petang pula PPM perlu menyiapkan tugasan lain. Tak kurang juga ada sebahagian sekolah menganggap PPM ini sama macam KPT atau PT kat sekolah...Untuk pengetahuan, PPM adalah PPM satu jawatan yg wujud untuk mengelolakan murid2 dan membantu guru2 khasnya. Tidak termasuk dalam tugasan PPM untuk membuat kerja2 pejabat..Tapi biasalah kalau dah jadi old timer mesti nak mengarah. Untuk makluman, PPM diselia oleh penyelaras atau guru mereka sendiri, bukan di bawah KPT atau PT. Jawatan memang berbeza seperti nama jawatan itu sendiri walaupun gred nya sama N17.

Oleh kerana Kementerian Pelajaran beranggapan PPM juga patut diberikan elaun (walaupun belum ada yg dapat secara rasminya) maka timbul lagi cakap2 belakang. Kalau PPM p.khas boleh dapat kenapa PPM Pra tak dapat. Tapi pada pendapat saya lah, elaun yang diberikan bukan lah isu yang patut kita bincangkan. Tetapi kerja yang kita lakukan itu sendiri. Nilaikan semula diri kita. Adakah kita sudah menjalankan tanggungjawab dengan sebaik mungkin dan amanah dengan kerja kita? Jika kita bekerja mengharapkan gaji untuk menanggung keluarga lakukan lah seikhlas yang boleh, Janganlah untuk mengejar ganjaran semata2. Renung2kanlah....

0 comments:

RADIO KARAT


MusicPlaylistView Profile
Create a playlist at MixPod.com

SAPE YANG KOMEN

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails